Başta TÜBİTAK’ın ve Kamu kurumlarının 2017 revizyonu ile Açık Belge Biçimine geçmesi planlanıyor. 2017 sonlarına doğru bu geçiş önce kamu kurumları içinde başlanmış durumda.

Açık Belge Biçimi (ODF) 2005’ten beri yazılımlar için kullanılan uluslararası bir standarttır. Bu standart sayesinde kullanıcılar LibreOffice, OpenOffice ve Microsoft Office gibi değişik ofis yazılımlarını birbirleri ile uyumlu şekilde kullanabilirler.

Birlikte Çalışabilirlik, prensibini önemli bulan kurum ve kullanıcıların, ofis paketlerine ve özel firmaların patentli belge biçimlerine bağımlı kalmadan yaygın standartlara uygun biçimlerde belge üretmeleri için Açık Belge Biçimini tercih etmeleri çok önemlidir.

Açık Belge Biçimi tercih edildiğinde;

  • Kullanıcılar tek bir ofis ürününe bağımlı kalmadan belgeleri okuyup değiştirebileceklerdir.
  • Farklı ürünlerin eşit şartlarda rekabet edebilmesine imkan tanıyacağı için kullanıcıların tercih seçeneklerini artıracak ve rekabet sayesinde maliyetlerini azaltacaktır.
  • Tüm belgelerin açık standartlarda korunması uzun süreli koruma ve erişimini garanti edecektir.
  • Yazılı metinler için .odt / .fodt
  • Sunumlar için .odp / .fodp
  • Hesap tabloları için .ods / .fods
  • Grafikler için .odg / .fodg

Metin dosyaları

Basit bir yazılı dilekçeden binlerce sayfalık profesyonel görünümlü belgelere kadar içerik oluşturulabilen belge biçimi

Hesap tabloları

Tablo verileri üzerinde hesaplama, filtreleme, raporlama ve grafik olarak görüntüleme işlemleri yapılabilen belge biçimi

Sunumlar

Yazı efektlerinin yanında görsel ve işitsel nesnelerle etkileyici tanıtımlar ve sunumlar yapılmasına imkan sağlayan belge biçimi

Veritabanları

Veri tabloları için form oluşturma, raporlama, sorgulama, ilişkilendirme işlemlerinin gerçekleştirilebildiği veritabanı belge biçimi

LibreOffice’i edinin

TÜBİTAK Pardus ekibi, geliştirilmesine katkı sağladığı LibreOffice ofis yazılımını tercih ediyor. LibreOffice’i Pardus, Ubuntu gibi Linux dağıtımları yanında Windows ve macOS üzerinde de kullanabilirsiniz.

Açık Belge Biçimini tam destekleyen ve tamamen ücretsiz bir açık kaynak kodlu ofis paketi olan LibreOffice’i bugün kullanmaya başlayarak Açık Belge Biçimiyle tanışın.

“Açık Belge Biçimi (ODF) – Açık standartlar, bağımsız belgeler” için 2 yorum

  • I have checked your blog and i’ve found some duplicate content, that’s why you don’t rank high in google’s search results, but
    there is a tool that can help you to create 100% unique articles, search for: Boorfe’s tips unlimited content

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir